from Moerbeke with love
Academische Bachelor en Master in de Audiovisuele Kunsten

Cinematografie

Cinematografie

Binnen de Audiovisuele Kunsten kan je jou gaan toespitsen op cinematografie. Cinematografie is de kunst van het ‘zien en visualiseren’. Als student leer je een verhaal of visueel concept creatief uitwerken en dit met aandacht voor de sfeerschepping via licht, beeldcompositie en beweging. Het vervaardigen van bewegende beelden in functie van een verhaal vraagt niet alleen een dosis creativiteit, het vergt ook de nodige kennis van de filmtechnologie.

Film is teamwork. Tijdens de opleiding werk je samen met studenten die zich focussen op regie, productie, sound design en montage maar met voldoende ruimte voor jouw persoonlijk onderzoek en de ontwikkeling van een eigen visuele stijl. In de master krijgt het resultaat van dat persoonlijk onderzoek vorm door het opnemen van de functie: ‘director of photography’.

Kijk online

Kortfilms kijken vanuit je zetel? Dat kan vanaf nu dankzij RITCS ONLINE! Met twee benen in digitale toekomst startte het RITCS in 2018 met de ontwikkeling van een online streamingdienst waar het de werken van enkele studenten presenteert aan het brede publiek. We hopen je zo een beter beeld te geven van wat de richting precies inhoudt. Voor de werken van onze laatstejaars moet je richting de festivals.
 

RITCS ONLINE

Bachelor

romi martens camera

Tijdens het eerste jaar ontdek je samen met de studenten schrijven, regie, productie, sound design en montage de basisbegrippen die nodig zijn om een audiovisueel verhaal te kunnen vertellen. Je krijgt een bad van Kunst, Cultuur en Filmgeschiedenis; de eerste scenario-, regie- en productielessen en je hebt gezamenlijke praktijk fictie en reportage. Hier wordt de kiem gelegd voor de latere samenwerkingen, elk vanuit de eigen, steeds meer gespecialiseerde discipline. Er zijn ook al enkele specifieke vakken: cinematografie en cameratechnieken; en een gezamenlijke praktijk fictie en reportage.

Vanaf het tweede jaar concentreert de richting cinematografie zich op de twee disciplines uit de praktijk: fictie en documentaire, met aandacht voor de video, film, digitale cinema en beeldpostproductie. Als student maak je een artistieke zoektocht doorheen de mogelijkheden van licht, beeldcompositie en beweging om op een creatieve manier een visueel concept of verhaal te versterken. Een visueel concept uitwerken vereist echter meer dan 'zien en visualiseren': je moet ook beschikken over de nodige technische knowhow om te kunnen omgaan met beweging, vorm, licht en kleuren.

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

ECTS-fiches

Master

Master camera beeld RITCS studeren

Je persoonlijk onderzoek naar een eigen visuele stijl zal in de Master Cinematografie vorm krijgen door het maken van een visueel concept of verhaal in de functie van ‘director-of-photography’. Een vakjury zal je werk beoordelen en naar waarde schatten.

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

ECTS-fiches

Alumni in focus

Robrecht Heyvaerrt Alumnus

Robrecht Heyvaert

Cinevox tipte hem in 2015 terecht als één van de mannen om in de gaten te houden. Robrecht studeerde enkele jaren geleden af aan het RITCS en ging al snel aan de slag als DOP in de audiovisuele sector. Robrecht zat eerder al achter de camera voor de films ‘Image’ en 'Black' van Adil El Arbi en Bilall Fallah en nu dus ook het recente 'PATSER'. Met 'PATSER' is Robrecht niet aan zijn proefstuk toe. Verder stond hij achter de camera voor langspeelfilms als ‘D’Ardennen’ en ‘Dode Hoek’ en de ijzersterke kortfilm ‘The Day the Dogs Disappeared’. (foto: Jo Voets)

Dries Vanderaerden alumnus

Dries Vanderaerden

Alumnus Dries Vanderaerden studeerde pas af aan het RITCS en zet zijn eerste stappen in de audiovisuele wereld. Dit jaar viel zijn werk in de prijzen op het Filmfestival van Oostende waar hij met ‘On Attend’ de ensor wegkaapte voor ‘beste camerawerk’. ‘On Attend’ van regisseur Dimitri Sterkens kan je binnenkort online bekijken op RITCS ONLINE.

Johan Apers

Johan Apers

Vakhoofd Cinematografie

      

johan.apers@ehb.be

Kristin Daels

Kristin Daels

Opleidingsassistent

Met een diploma van het RITCS in 1981 (toen : Hoger Instituut voor Toneel- en Cultuurspreiding HRITCS) ging Kristin Daels meteen aan de slag als regie-assistent bij diverse theatergezelschappen.

In 1983 stond ze ‘bij toeval’ als assistent-opnameleider op de veel besproken filmset van ‘De Leeuw van Vlaanderen’ en dit was de start van een gevarieerde freelance loopbaan in de audiovisuele sector als productie- en regie-assistent, script, opnameleider, productieleider voor documentaire, ENG, bedrijfsfilm, educatieve film, fictiefilm, acteurs- en stemcasting en reclamefilm in binnen- en buitenland. 

kristin.daels@ehb.be

Docenten

  • Apers Johan
  • Bosmans Luc
  • de Vries Anneriek
  • Deurinck Arnout
  • Van Kets Marijke
  • Wouters Maurits

Gastdocenten

  • Van Volsem Philip
  • Berghmans Lou
  • Elsen Danny
  • Stassen Willy
  • Koninckx Marc
  • Frateur Didier
  • Vancaillie Jan
  • Schockaert Didier
  • De Geyter Laurence

Contact

Je kan al onze medewerkers bereiken via hun EhB-mail: voornaam.naam@ehb.be .

Toelatingsproef

Wil je starten aan het RITCS dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld uit docenten van het RITCS en externe experten uit het artistieke werkveld. Zij proberen aan de hand van de toelatingsproef inzicht te krijgen in jouw verbeeldingskracht, speelsheid, flexibiliteit, persoonlijke fascinatie, stijl, actuele kennis en goesting. 

Over de toelatingsproef

Wil je starten aan het RITCS School of Arts, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een vragenformulier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek. Tijdens je registratie kies je uit de verschillende opties de data die voor jou het best passen. 

Na je registratie krijg je van ons een bevestigingsmail en brochure met daarin meer specifieke informatie over de toelatingsproef: welke opdrachten dien je voor te bereiden, wanneer dien je aanwezig te zijn, wat wordt er van je verwacht en wanneer ken je het resultaat van de toelatingsproef. 

Als eerste onderdeel van de toelatingsproef dien je aan de hand van een reeks vragen een persoonlijk dossier voor te bereiden. Het gaat hierbij om vragen die toetsen naar wie je bent, wat je (creatieve) interesses zijn en wat je voeling is met het vakgebied. Verder zal je ook worden gevraagd om een motivatie te schrijven waarom je wenst te starten aan de opleiding. Je bereidt dit dossier voor en stuurt het tegen een vooraf bepaalde deadline door naar de jury. De specifieke info omtrent deze opdracht vind je in de brochure na je registratie. 

Vervolgens zal je worden uitgenodigd voor een intake- of selectiegesprek waar een jury aan de hand van een kort gesprek peilt naar jouw motivatie en drive om aan de opleiding te beginnen. De jury baseert zich voor dit gesprek onder meer op de antwoorden die je formuleerde in je dossier. Op het einde van de dag zal de jury beslissen of je mag doorstromen naar de werkweek. Ben je niet geslaagd voor het jurygesprek dan mag je helaas niet deelnemen aan de werkweek en stopt voor jou de toelatingsproef. Bij een positief resultaat mag je deelnemen aan de werkweek waar je een reeks vakgebonden en praktische proeven zult krijgen. Op het einde van de werkweek krijg je te horen of je geslaagd bent voor de toelatingsproef, waarna je je kan inschrijven voor de opleiding aan het RITCS School of Arts. 

Meer informatie en verdere details vind je in de brochure die je ontvangt na je registratie. 

Opgelet: je kan slechts één keer deelnemen aan de toelatingsproef voor het daaropvolgende academiejaar. Toelatingsproeven die slechts gedeeltelijk worden afgelegd zijn niet geldig. Alle onderdelen moeten in één en dezelfde periode worden afgelegd. Afhankelijk van de richting waarvoor je toelatingsproef deed is het wel nog mogelijk om deel te nemen aan de toelatingsproeven van andere richtingen aan het RITCS School of Arts. Ben je niet geslaagd, dan kan je wel jaarlijks opnieuw deelnemen.

Data toelatingsproeven

Voor het academiejaar 2023-2024 zijn de registraties voor de artistieke toelatingsproeven gesloten.
Voor het academiejaar van 2024-2025 zal je je in het voorjaar van 2024 kunnen registreren. 

Any question?

Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts maar heb je nog wat vragen? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact met ons op