Productie studeren RITCS
Academische Bachelor en Master in de Audiovisuele Kunsten

Productie

Productie

Heb je een neus voor het vinden van goede verhalen? Zie je de film al voor je als je een boek leest? Loop je zelf rond met veel ideeën die je graag gemaakt wil zien? 

Dan kan jij je als student audiovisuele kunsten toeleggen op de rol van producent. Je leert een film, fictieserie, animatiefilm, televisieprogramma of documentaire te produceren van begin tot einde.

Tijdens je opleiding leer je omgaan met mensen (crew en cast) en middelen (technische en artistieke), en krijg je de kans om meerdere functies uit te voeren op sets van je collega-studenten als line producer, productieleider of location manager.

Zin voor organisatie en diplomatie speelt hierbij een belangrijke rol, maar je verwerft ook inzicht in scenario’s, research en conceptontwikkelingen, juridische en logistieke aspecten, planning en financiering.

Gaandeweg leer je ook de nationale en internationale mogelijkheden van financiering, marketing en distributie kennen.

Tijdens je masterjaar krijg je de kans om al deze kennis samen te brengen en zal je vanuit de functie van producent een project zelfstandig leiden vanaf de ontwikkelingsfase tem. de post-productie en distributie.

Bachelor Productie

productie bachelor

In het eerste jaar van de opleiding Productie leer je samen met de studenten Regie, Cinematografie, Schrijven, Sound design, Editing de basisbeginselen van elke discipline ontdekken. In het tweede jaar verdiep jij je verder in de inhoud van het verhaal en hoe die het productieproces bepaalt. Je gaat dieper in op de verschillende stappen van het productieproces, hoe de samenwerking tussen de verschillende disciplines verloopt en je maakt je eerste budget en planning. Bovendien doe je je eerste praktische ervaring op tijdens de ateliers op school. In het derde jaar komt budgetting, financiering en marketing aan bod en je ga je een eerste korte film produceren onder begeleiding van een docent.

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

ECTS-fiches

Master Productie

Productie masterproef

De master is de laatste stap op weg naar je professionele carrière als producent met een sterk ontwikkelde visie. Je zet je eerste eigen project van lange adem op, produceert alleen een kortfilm en volgt masterclasses van inspirerende makers.

Deze makers, elk vanuit hun specifiek vakgebied bekwamen jou verder in pitching, internationale financiering, distributie maar ook post-productie management en animatie-productie.

Op het einde van jouw master heb je doelgericht jouw interesses en sterktes verder kunnen ontwikkelen en ben je klaar om het professionele veld in te trekken en aan de slag te gaan.
 

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

ECTS-fiches

Corine Appelmans

Vakhoofd Productie

corine.appelmans@ehb.be

Nina Nijs

Vakgroepassistent Productie

nina.nijs@ehb.be

Docenten 

  • Tim Martens

  • June Beeckmans 

  • Peter Krüger 

  • Nele Dehaen 

     

Verkort Traject

Heb je al een diploma (bachelor of master) behaald, maar ben je gepassioneerd door de filmwereld en wil je nu toch de overstap maken? Dan kan je binnen de opleiding 'Productie' ook een verkort bachelortraject volgen. 

Voor dit verkort traject dien je deel te nemen aan één van de toelatingsproeven voor de opleiding Productie. Ben je geslaagd, dan kijken we samen op welke manier we een individueel traject van één jaar voor jou kunnen samenstellen, aangepast aan jouw specifieke vooropleiding(en). Je zal in ieder geval een intensieve cursus krijgen in de basisprincipes van de productie van een audiovisueel project: ideeontwikkeling, organisatie, budgettering en marketing, alsook opdrachten die theorie omzetten in de praktijk. Na het behalen van een bachelor Productie, is het ook nog mogelijk om door te stromen naar de master.

Toelatingsproef

Wil je starten aan het RITCS dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld uit docenten van het RITCS en externe experten uit het artistieke werkveld. Zij proberen aan de hand van de toelatingsproef inzicht te krijgen in jouw verbeeldingskracht, speelsheid, flexibiliteit, persoonlijke fascinatie, stijl, actuele kennis en goesting. 

Over de toelatingsproef

Wil je starten aan het RITCS School of Arts, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een vragenformulier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek. Tijdens je registratie kies je uit de verschillende opties de data die voor jou het best passen. 

Na je registratie krijg je van ons een bevestigingsmail en brochure met daarin meer specifieke informatie over de toelatingsproef: welke opdrachten dien je voor te bereiden, wanneer dien je aanwezig te zijn, wat wordt er van je verwacht en wanneer ken je het resultaat van de toelatingsproef. 

Als eerste onderdeel van de toelatingsproef dien je aan de hand van een reeks vragen een persoonlijk dossier voor te bereiden. Het gaat hierbij om vragen die toetsen naar wie je bent, wat je (creatieve) interesses zijn en wat je voeling is met het vakgebied. Verder zal je ook worden gevraagd om een motivatie te schrijven waarom je wenst te starten aan de opleiding. Je bereidt dit dossier voor en stuurt het tegen een vooraf bepaalde deadline door naar de jury. De specifieke info omtrent deze opdracht vind je in de brochure na je registratie. 

Vervolgens zal je worden uitgenodigd voor een intake- of selectiegesprek waar een jury aan de hand van een kort gesprek peilt naar jouw motivatie en drive om aan de opleiding te beginnen. De jury baseert zich voor dit gesprek onder meer op de antwoorden die je formuleerde in je dossier. Op het einde van de dag zal de jury beslissen of je mag doorstromen naar de werkweek. Ben je niet geslaagd voor het jurygesprek dan mag je helaas niet deelnemen aan de werkweek en stopt voor jou de toelatingsproef. Bij een positief resultaat mag je deelnemen aan de werkweek waar je een reeks vakgebonden en praktische proeven zult krijgen. Op het einde van de werkweek krijg je te horen of je geslaagd bent voor de toelatingsproef, waarna je je kan inschrijven voor de opleiding aan het RITCS School of Arts. 

Meer informatie en verdere details vind je in de brochure die je ontvangt na je registratie. 

Opgelet: je kan slechts één keer deelnemen aan de toelatingsproef voor het daaropvolgende academiejaar. Toelatingsproeven die slechts gedeeltelijk worden afgelegd zijn niet geldig. Alle onderdelen moeten in één en dezelfde periode worden afgelegd. Afhankelijk van de richting waarvoor je toelatingsproef deed is het wel nog mogelijk om deel te nemen aan de toelatingsproeven van andere richtingen aan het RITCS School of Arts. Ben je niet geslaagd, dan kan je wel jaarlijks opnieuw deelnemen.

Data toelatingsproeven

Voor het academiejaar 2023-2024 zijn de registraties voor de artistieke toelatingsproeven gesloten.
Voor het academiejaar van 2024-2025 zal je je in het voorjaar van 2024 kunnen registreren. 

Any question?

Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts maar heb je nog wat vragen? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact met ons op