Regie Michael Abay
Academische Bachelor en Master in de Audiovisuele Kunsten

Regie

Regie

Als student Audiovisuele Kunsten kan je je gaan toeleggen op de regie en het vertellen van een audiovisueel verhaal: zowel fictie als verhalen uit de reële wereld.

In de richting fictie doorloop je alle stadia van het regieproces: de ontwikkeling van het scenario, een artistieke visie uitgewerkt in een draaiboek, de communicatie naar een crew, de acteursregie, het leiden en delegeren, het begeleiden van de postproductie. Een maatschappijkritische visie, een sterke dramaturgie, een boeiende filosofische benadering, humor en abstractie worden gestimuleerd in een creatief vrij kader.

De richting documentaire vormt je tot een zelfstandig en zelfbewust regisseur die beschikt over een origineel, poëtisch en dramatisch oog voor de realiteit. Je bent in staat om deze realiteit creatief en artistiek te interpreteren en hebt het potentieel om dramatische lijnen te ontdekken in het dagelijkse leven. Je beschikt tevens over de nodige souplesse om je verhaal aan de realiteit aan te passen.

Kijk online

Kortfilms kijken vanuit je zetel? Dat kan vanaf nu dankzij RITCS ONLINE! Met twee benen in digitale toekomst startte het RITCS in 2018 met de ontwikkeling van een online streamingdienst waar het de werken van enkele studenten presenteert aan het brede publiek. We hopen je zo een beter beeld te geven van wat de richting precies inhoudt. Voor de werken van onze laatstejaars moet je richting de festivals.
 

RITCS ONLINE

Bachelor

regie klapper

Tijdens het eerste jaar van de Bacheloropleiding ontdek je als student regie de basisbegrippen van cinema, samen met de studenten schrijven, productie, cinematografie, sound design en editing. Je wordt ondergedompeld in een bad van Kunst, Cultuur en Filmgeschiedenis; krijgt je eerste scenario-, regie- en productielessen en je hebt gezamenlijke praktijk fictie en documentaire. Tijdens het eerste jaar wordt de kiem gelegd voor de latere samenwerkingen, elk vanuit de eigen discipline, steeds meer gespecialiseerd. Op het einde van het eerste jaar toon je een persoonlijk, geïnspireerd werk.

In het tweede jaar word je uitgedaagd om je kritische reflectie over het audiovisuele medium en de maatschappij aan te scherpen. Algemene vakken als Film- en Documentaire analyse, een verdere verdieping in de Filmgeschiedenis, Politiek, Cultuur en Filosofie geven je de nodige achtergrond om je eigen accenten te leggen

Gaandeweg leer je in gerichte en goed omkaderde praktijkateliers in de 2e en 3e bachelor een professionele houding aan te nemen, net zoals in de professionele context van de hedendaagse audiovisuele wereld. Dit gebeurt telkens zo veel als mogelijk in samenwerking met de medestudenten van Schrijven, Regie, Productie, Cinematografie, Sound Design en Montage, die elk hun vanuit hun specifieke talent een artistieke bijdrage leveren. Bij sommige opdrachten wordt er ook bewust alleen gewerkt. De praktijk is zowel Fictie, Human Interest als Documentaire.

Afhankelijk van het gekozen traject zal je ook te maken krijgen met Acteursregie, Scenario, Narratologie, Redactie en Research, Productieleiding, Muziek in Film, Postproductie, Interviewtechnieken, Cinematografie, Klankopname en –postproductie en Montage.

In het derde jaar zal de specialisatie maximaal zijn. In verschillende keuzeateliers zoek je je eigen weg binnen de fictie en de documentairevormen. Je leert verworven vaardigheden toe te passen in de zoektocht naar je eigen stem.

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

ECTS-fiches

 

 

Master

Regie studeren RITCS

De masteropleiding geeft je de keuze om je persoonlijke visie en stijl verder te ontwikkelen. Het afgelegde parcours in de bacheloropleiding kent hier een vervolg. Alles vertrekt van inhoud: die wordt verder uitgediept en aangescherpt in de onderzoeksvakken en een interdisciplinair onderzoeksatelier. Een keuze uit verschillende masterclasses, dikwijls in internationale context, brengen artistieke ontwikkeling en specifiek vakmanschap bij.

In de masterproef regie ben je vrij om als regisseur je ‘eigen film’ voor te stellen, in eender welke vorm van storytelling: fictie of documentaire.
In de masterproef Regie staat de zoektocht naar creatief auteurschap centraal. 
Dit vertaalt zich in het afstudeertraject Fictie in een project dat vanuit een persoonlijk onderzoek vertrekt, zichzelf uitdaagt en een eigen stem en visie uitstraalt. Het eindresultaat is een afgewerkt fictie-project.
In het afstudeertraject Documentaire realiseert de student een kortfilm die vertrekt vanuit een realiteit. Van daar uit zijn vele vormen mogelijk om je verhaal verteld te krijgen, ook hybride projecten die het midden houden tussen documentaire en fictiefilm. De nadruk ligt op creativiteit en authenticiteit.

ECTS-fiches

Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht op onze studiegids waarin je alle ECTS fiches van onze opleiding kan terugvinden.

ECTS-fiches

Alumni in focus

Alumna Heleen Declercq

Heleen Declercq studeerde in 2017 af met de documentaire ‘GIRLHOOD’ die focust op de genderproblematiek. In de film gaat ze op zoek naar haar eigen identiteit en probeert ze haar verhaal te vertellen door de mensen die haar omringen te portretteren, omdat ze elk van hen een facet van haar weerspiegelen. De film won de prijs voor ‘Beste Documentaire’ op het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven.

Alumnus Dimitri Sterkens

Na zijn studies filosofie aan de KU Leuven studeerde RITCSalumnus Dimitri Sterkens film aan het RITCS. Zijn kortfilm ‘On Attend’ is een film die de delicate problematiek rond vluchtelingen aansnijdt. ‘On attend’ won ondermeer de Ensor voor ‘Best Director ‘en ‘Best Cinematography’ op het Film Festival van Oostende. Na zijn studies ging hij film studeren in Londen. Sterkens werkt nu als regisseur van verschillende projecten.

Alumnus Bülent Öztürk

Alumnus Bülent Öztürk studeerde in 2011 af aan het RITCS. Als Belgisch-Koerdisch filmmaker vertolkt Bülent een belangrijke stem in het audiovisueel landschap. Zijn kortfilm 'Houses With Small Windows' won in Venetië de prijs voor beste Europese kortfilm. Zijn langspeelfilm 'Blue Silence' ging in 2017 in première op het filmfestival van Istanbul en werd er bekroond met de juryprijs

Alumnus Pieter-Jan De Pue

Na zijn studies trok alumnus Pieter-Jan De Pue naar Afghanistan voor de opnames van zijn documentaire 'The Land Of The Enlightened'. Fictie en documentaire lopen naadloos in elkaar over in deze verbluffende cinematografische reis naar de schoonheid van het door oorlog geteisterde Afghanistan. De film werd bekroond met de 'World Cinema Documentary Special Jury Award' en 'Best Cinematography Award' op het Sundance Film Festival

EhB profielfoto

Jan Matthys

Vakhoofd Regie - Fictie

jan.matthys@ehb.be

Tim De Keersmaecker

Tim De Keersmaecker

Vakhoofd Regie - Documentaire

Tim De Keersmaecker is geboren op 11 augustus 1975. Voor hij startte aan het RITCS in 2003, haalde hij een diploma psychiatrische verpleegkunde, terwijl hij ook Sociale en Cuturele Agogiek studeerde aan de VUB. Hij werkte vijf jaar als psychiatrische verpleegkundige op een afdeling persoonlijkheidsstoornissen. Tijdens zijn tijd op het RITCS, kiest hij voor de optie ‘documentaire’ en studeert succesvol af in 2007 met de korte documentaire ‘Die Vögelein schweigen im Walde’. Deze film kreeg de Henri Storckprijs en een wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Ondertussen heeft hij een zestal films op zijn naam staan. Hij is als pedagoog verbonden aan het RITCS waar hij ateliers documentaire doceert in de eerste twee bachelorjaren. Zijn PHD-onderzoek handelt over het werken in een non-fictie context in tijden van fake news. 

tim.de.keersmaecker@ehb.be

Tom Van Herzele

Tom Van Herzele

Opleidingsassistent en coördinatie Regie - Documentaire

     

tom.van.herzele@ehb.be

Nele Dehaen

Nele Dehaen

Opleidingsassistent en coördinatie Regie - Fictie

Als afgestudeerde aan het RITCS is Nele aan de slag gegaan als productie- en regieassistente in productiehuizen, het toenmalige FilmNet, de opstart van VT4 en op de VRT, om dan terug te keren naar haar roots en het productionele organisatorische werk in de opleidingen te introduceren. De nieuwe opleiding Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten mee vorm geven, was dan ook een mooie uitdaging om nu als rechterhand van het opleidingshoofd en adjunct-opleidingshoofd de visie en organisatie verder uit te bouwen en te ondersteunen, alsook om de studenten productioneel in hun praktijk te begeleiden

nele.dehaen@ehb.be

Docenten

 

  • Chang Lai Kin
  • De Clercq Julie 
  • De Keersmaeker Tim
  • De Weerdt Charles
  • Geeraerts Patrick
  • Haekens Luc
  • Heijnen Hilde

 

 

  • Schooneknaep Ilse
  • Somers Ilse
  • Tindemans Klaas
  • Van Oostrum Sara
  • Van Den Berghe Gust
  • Van Den Berghen Dorothée
  • Vanhoebrouck Joël
  • Van der Perre Katrien
  • Van Herzele Tom
  • Van Rompaey Gerrie
  • Vander Taelen Luckas
  • Vermeulen Ellen
  • Verschoren Jan
  • Vranken Nele
  • Vromman Jan 
  • Wallyn Willem
  • Wuytack Fabio

Contact

Je kan al onze medewerkers bereiken via hun EhB-mail: voornaam.naam@ehb.be .

 

Toelatingsproef

Wil je starten aan het RITCS dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. Voor elke toelatingsproef wordt een jury samengesteld uit docenten van het RITCS en externe experten uit het artistieke werkveld. Zij proberen aan de hand van de toelatingsproef inzicht te krijgen in jouw verbeeldingskracht, speelsheid, flexibiliteit, persoonlijke fascinatie, stijl, actuele kennis en goesting. 

Over de toelatingsproef

Wil je starten aan het RITCS School of Arts, dan moet je eerst slagen voor een artistieke toelatingsproef. De toelatingsproef bestaat uit drie onderdelen: een vragenformulier, een intake- of selectiegesprek en een werkweek. Tijdens je registratie kies je uit de verschillende opties de data die voor jou het best passen. 

Na je registratie krijg je van ons een bevestigingsmail en brochure met daarin meer specifieke informatie over de toelatingsproef: welke opdrachten dien je voor te bereiden, wanneer dien je aanwezig te zijn, wat wordt er van je verwacht en wanneer ken je het resultaat van de toelatingsproef. 

Als eerste onderdeel van de toelatingsproef dien je aan de hand van een reeks vragen een persoonlijk dossier voor te bereiden. Het gaat hierbij om vragen die toetsen naar wie je bent, wat je (creatieve) interesses zijn en wat je voeling is met het vakgebied. Verder zal je ook worden gevraagd om een motivatie te schrijven waarom je wenst te starten aan de opleiding. Je bereidt dit dossier voor en stuurt het tegen een vooraf bepaalde deadline door naar de jury. De specifieke info omtrent deze opdracht vind je in de brochure na je registratie. 

Vervolgens zal je worden uitgenodigd voor een intake- of selectiegesprek waar een jury aan de hand van een kort gesprek peilt naar jouw motivatie en drive om aan de opleiding te beginnen. De jury baseert zich voor dit gesprek onder meer op de antwoorden die je formuleerde in je dossier. Op het einde van de dag zal de jury beslissen of je mag doorstromen naar de werkweek. Ben je niet geslaagd voor het jurygesprek dan mag je helaas niet deelnemen aan de werkweek en stopt voor jou de toelatingsproef. Bij een positief resultaat mag je deelnemen aan de werkweek waar je een reeks vakgebonden en praktische proeven zult krijgen. Op het einde van de werkweek krijg je te horen of je geslaagd bent voor de toelatingsproef, waarna je je kan inschrijven voor de opleiding aan het RITCS School of Arts. 

Meer informatie en verdere details vind je in de brochure die je ontvangt na je registratie. 

Opgelet: je kan slechts één keer deelnemen aan de toelatingsproef voor het daaropvolgende academiejaar. Toelatingsproeven die slechts gedeeltelijk worden afgelegd zijn niet geldig. Alle onderdelen moeten in één en dezelfde periode worden afgelegd. Afhankelijk van de richting waarvoor je toelatingsproef deed is het wel nog mogelijk om deel te nemen aan de toelatingsproeven van andere richtingen aan het RITCS School of Arts.
Ben je niet geslaagd, dan kan je wel jaarlijks opnieuw deelnemen.

Data toelatingsproeven 

Voor het academiejaar 2023-2024 zijn de registraties voor de artistieke toelatingsproeven gesloten.
Voor het academiejaar van 2024-2025 zal je je in het voorjaar van 2024 kunnen registreren. 

Vragen?

Wil je binnenkort starten aan het RITCS School of Arts maar heb je nog wat vragen? Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief of neem contact met ons op