Deze RITCSers kan je ontdekken op TAZ 2022!
Nog tot en met 6 augustus kan je je in de schoonste badstad van Vlaanderen laten overspoelen door voorstellingen van bijzondere theatermakers. Onder hen ook een reeks RITCSers die er nieuw werk voorstellen aan het zomerpubliek. Het volledige programma kan je vinden op theateraanzee.be. Wij lichten voor jou hier het werk van onze alumni uit. (Foto header: TAZ)
Kan je dit jaar de trein naar Oostende niet nemen? De studenten van de Professionele Bachelor Audiovisuele Kunsten leggen het festival vast via beeld en geluid. Volg ze via de Instagram van TAZ.
DOG - Kazanga Jonathan Linga
Via het programma 'De Nomaden' ontdek je samen met een gids drie voorstellingen van jonge theatermakers op verrassende locaties. DOG van alumnus acteren Kazanga Jonathan Linga vertelt het verhaal van een man die zowel letterlijk als figuurlijk vastgeketend zit. Via beeldspraak visualiseert hij een reeks gebeurtenissen die hem daar hebben gebracht.
MANNAHATTA - Renée Goethijn
Geïnspireerd door het steriele golfterrein van Trump aan de kust van Schotland, creëert docente en vakhoofd Drama Renée Goethijn een magisch-realistisch, artificieel uitziend landschap. Een tegelijk nostalgische, futuristische en utopische wereld, waarbij de grenzen tussen natuur en technologie vervaagd zijn. In dit bevreemdende universum zijn drie figuren, voor wie de natuurlijke wereld slechts een vage herinnering is, overgeleverd aan elkaar. Maar hoe reageren ze wanneer dit bizarre landschap, dat danst op de ruïnes van de wereld zoals we hem kennen, aan een absurde rebellie begint?
Met het drieluik To get properly confused you have to put your head underwater … maakte Renée (zie ook What The God, Mise en Place, Voorjaarsontwaken) in 2013 deel uit van het Jong Theater programma.
Foto: Michiel Devijver
What The God - For Real vzw
What The God van alumni Guus Diepenmaat en Anouk Friedli i.s.m. oudstudent PT Milan Van Doren neemt je mee op een trip tussen ratio en onderbuik. Samen met technoproducer Milan van Doren creëren Guus en Anouk een rituele club voor 21e eeuwse zinzoekers. Viert de wetenschap hoogtijdagen en hebben we nood aan een nieuw gemeenschappelijk verhaal? Of is het ten tijde van onderbuikpolitiek en fake news tijd voor een herwaardering van de ratio?
Met de hulp van aanstekelijke beats, dansende lijven en spitsvondige dialogen en personages nemen Guus en Anouk je mee in hun theatrale zoektocht naar de betekenis van geloof. Vinden ze iets om in te geloven of raken ze verstrikt in een eindeloos rationeel debat?
Anouk Friedli en Guus Diepenmaat schrijven, spelen en regisseren theater. Ze richtten in 2019 samen For Real vzw op, een omkadering voor hun gemeenschappelijke obsessies, zoals theatermaken en de (on)zin van politiek en verlangen.
Foto: Leontien Allemeersch
Voorjaarsontwaken - WOLF WOLF
Voorjaarsontwaken met oud-studente Drama Valentina Toth speelt zich af in het schemergebied tussen kind en volwassene, buiten de schooluren, op de repetitie. Binnen de muren van een schooltoneel steken fictie en realiteit elkaar aan en repeteert een groep jongeren voor het leven. Ze ontdekken de wereld, elkaar, zichzelf en de daarbij horende driften en perikelen. En dit terwijl hun lichaam hen overwoekert en sneller groeit dan hun hoofd kan bijhouden. Grenzen worden even snel getrokken als onduidelijk gemaakt. Wat verwarrend voelt, kwetst net zo goed als dat het zalft. Zeker wanneer keuzes over je eigen lichaam door anderen bepaald worden. Zeker wanneer lang niet alles bespreekbaar is. Zeker wanneer je niet goed bent in je beter voelen. Zeker wanneer alles nog kan veranderen. En zeker wanneer het allemaal maar theater is.
Foto: Lieselot Siddiki