Veelgestelde vragen: Sound Design
Dit is een overzicht van de veelgestelde vragen over de richting Sound Design.
Is er voorkennis vereist?
In de toelatingsproef wordt er gepeild naar je motivatie, je persoonlijkheid, je attitude, je interesses. Wat zijn je hobby’s, wat lees je, welke films bekijk je graag, naar welke muziek luister je, in wat kan je je creativiteit botvieren?
Hoe kan ik mij voorbereiden op de toelatingsproef?
Je kan je op de toelatingsproef voorbereiden door actief te luisteren. Wees stil en luister aandachtig: wat hoor je. Lijst op wat je hoort. Welke geluiden zijn dichtbij, welke veraf? Hoe weet je dat ze dichtbij of veraf zijn? Welke geluiden zijn continu, welke onderbroken? Welke van beide vallen het meest op en waarom? Uit welke richting komt welk geluid? Wat is het verschil tss een geluid waarvan je de bron ziet en een geluid waarvan de bron zich buiten je gezichtsveld bevindt? Wat is de impact van de visuele informatie op de luisterervaring?
Hoeveel, kandidaten doen mee, slagen voor de toelatingsproef en stromen er nadien door naar het diploma?
In de opleiding sound design nemen tussen de 8 en 16 geïnteresseerden deel aan de toelatingsproef.
Tijdens de toelatingsproef vallen 2 à 4 personen af. Tijdens de bachelor opleiding valt 1 persoon af.
Verschil tussen Master en Bacheloropleiding?
Tijdens de bacheloropleiding maak je grondig kennis met alle disciplines die het beroep Sound Designer kunnen inhouden. (zie wat houdt sound designer in). In de Master ga je op basis van je interesse en voorkeur een discipline uitkiezen waarin je wilt uitblinken, waarin je een autoriteit wenst te worden. De Bachelor opleiding is algemeen, de Master opleiding is zeer gericht.
Wat houdt Sound Design in?
De opleiding Sound Design omvat het gebruik van klank in een audiovisuele vertelling. AV-vertelling impliceert dat beeld en geluid samen een verhaal vertellen. Dat omvat een brede waaier aan genres gaande van een film tot een installatie. Doorheen het productieproces van een film wordt er in de verschillende stadia beroep gedaan op een sound designer. In pre productie wordt de sound designer bij het ontwikkelen van het verhaal betrokken. Tijdens het draaien (productie) staat hij/zij op de filmset om het geluid op te nemen. Na het draaien (post productie), staat de sound designer in voor de klankmontage, opname foley (bruitage) en post sync (dialogen), opname muziek, mixage. Bij belangrijke projecties (premières) zal de sound designer ook instaan voor de klankweergave in de bioscoop. De sound designer wordt maw gedurende het ganse maakproces gesolliciteerd. Hij moet zich thuisvoelen in deze brede waaier aan activiteiten. In een ander uiterste, een installatie, zal zijn/haar interventie afhankelijk zijn van het werkstuk.
Verhouding theorie/praktijk in de opleiding?
De verhouding verandert gedurende de opleiding waarbij de theorie over de 3 jaren ten voordele van de praktijk wordt afgebouwd.
Zijn er stages voorzien?
Er zijn geen verplichte stages voorzien. Afhankelijk van de vraag en de interesse worden studenten door de praktijkdocenten naar bedrijven doorverwezen.
Welke werkgelegenheid is er nadien?
De audiovisuele sector is zeer uitgebreid. Er is werkgelegenheid bij zelfstandige sound designers die ploegen samenstellen voor setopnames, bij productiehuizen die voor TV stations werken, filmproducties, publiciteitsagentschappen, post productiehuizen, evenementen, concerten, culturele centra.