BORINAGE 2018

Workshop documentaire in de Borinage

Nieuws

Vijf dagen lang verbleven de studenten Regie en Montage van het tweede jaar in de Borinage, een streek in Henegouwen aan de grens met Frankrijk. In groepjes van twee studenten gingen ze de uitdaging aan om in een onbekende regio een documentaire van tien minuten vast te leggen op beeld. Een opdracht buiten de comfort zone van velen maar de perfecte manier voor de studenten om hun grenzen te verleggen.

Het is een jarenlange traditie, een week lang de studenten Regie en Montage loslaten in een prachtige streek van België. Ook dit jaar was die streek weer de Borinage. De Borinage is een streek met veel geschiedenis en dus veel verhalen die klaarliggen om verteld te worden. De Borinage is de armste streek van België en stond vroeger bekend om de steenkolenindustrie. De grenstoestanden met Frankrijk zijn er duidelijk waar te nemen en het was ooit de woonplaats van schilder Vincent Van Gogh. 

Concreet is de opdracht simpel. Maak met twee studenten à drie studenten een documentaire over een onderwerp naar keuze in de Borinage. Voor de workshop echt van start gingen kregen de studenten tijd om de streek te verkennen en hun onderwerp voor te bereiden. De workshop is een ideale kans om de studenten intensief aan het werk te zetten. De docenten volgen het werk van de studenten dag en nacht op de voet mee om feedback te geven waar de studenten direct mee aan de slag kunnen.

STUDENTEN IN BEELD

BORINAGE 2018

Eva en Olivier werken met Anaïs, een vrouw met een mentale handicap die goed op beeld staat. De zoektocht naar hun onderwerp was niet gemakkelijk. Tijdens de paasvakantie trokken Eva en Olivier erop uit om hun onderwerp voor de documentaire te vinden. Ze begonnen uiteindelijk aan de week Borinage met het idee jongeren uit de streek te volgen. Op maandag bleek al snel dat ze niet zo'n gemakkelijke keuze gemaakt hadden. Ze kregen geen toestemming meer om te draaien en het contact met de jongeren verliep steeds moeizamer. Ze verlegden hun idee en vertrokken op dinsdag naar de visvijver. Het was een ideale plaats om mooie beelden te maken en daar vonden ze op woensdag Anaïs. Zij viel op omdat ze de enige vissende vrouw was aan de vijver. Uiteindelijk lieten ze het idee van de vijver ook vallen en volgden ze Anaïs op de plaatsen waar zij ging. Anaïs was hun derde en finale onderwerp.

De Borinage was niet meteen een locatie die Olivier zelf zou kiezen maar dat en de vreemde taal vond hij net de uitdaging. Ze vonden het zelf een zeer leerrijke opdracht. Het tofste aan de workshop documentaire vond Eva dat je steeds blijft leren, je leert de wereld kennen. 

Elke dag maakten ze verschillende shots, bekeken ze de beelden met de docenten, bespraken ze wat ze nog beter en meer in beeld wouden brengen en waar het soms fout of net heel goed verliep. Het was een intensieve week maar wel een goede manier om te ontdekken welke richting je uit wil. 

De documentaires zijn vrijdag 4 mei te zien in CINEMA RITCS.

 

FOTOREPORTAGE

 

WORKSHOP BORINAGE 2018