Verschillende kortfilms in de prijzen op Kortfilmfestival Leuven
Na 25 edities moest Kortfilmfestival Leuven zich dit jaar noodgedwongen heruitvinden tot een online filmfestival. Tijdens de virtuele slotceremonie van het festival zijn verschillende RITCSers met hun verhalen in de prijzen gevallen. Ook de VAF wildcards werden uitgereikt, de belangrijke prijzen voor aanstormend filmtalent. Dit jaar is trouwens ook een VAF wildcard voor scenario in het leven geroepen, en die ging naar masterstudent Sun Mee Catrysse.
Lees meer over de wildcards op de website van het VAF.
Prijzen
Het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft dit jaar zeven VAF Wildcards uitgereikt aan de meest veelbelovende talenten uit de bachelor- of masterstudenten van de Vlaamse filmscholen.
Masterstudent Regie Hyun Lories ging dankzij zijn film 'Versailles' met een VAF Wildcard voor Fictie naar huis. 'Versailles' vertelt het verhaal van Sanaa, die tijdens een break met haar vriendin terugkeert naar Versailles, de sociale woonwijk waar ze opgroeide. Ze wil het contact met haar jongere zus herstellen, dus maken de zussen plannen om samen naar zee te gaan, waar ze beiden nog nooit geweest zijn.
Het scenario van 'Versailles' werd samen geschreven met alumna Una Kreso. Bovendien was deze film een intense samenwerking met studenten uit verschillende opleidingen van het RITCS en daarom wil de School of Arts dan ook àlle crewleden feliciteren.
Tijdens de uitreiking kregen zowel 'Wildflowers' van masterstudent Ammen Simpson Ogedengbe en 'O' van masterstudent Petronella Van der Hallen een speciale vermelding. Niels Devlieghere ontving voor zijn film 'Elong E’Nabe' een documentairewildcard.
Nieuw dit jaar was de VAF Wildcard voor Scenario, en die ging naar masterstudent Sun Mee Catrysse met 'Eomma'. Het scenario gaat over een internationaal geroemd concertvioliste die wordt uitgenodigd voor een concert in Zuid-Korea, het land van haar geboorte en van haar geboortemoeder.
De Juryprijs voor het Beste Debuut ging naar 'Wildflowers - The Children Of Never' van masterstudent Ammen Simpson Ogedengbe. Volgens de jury getuigt Ogedengbe nu al van een grote maturiteit. De jury was onder de indruk van haar sfeervolle, authentieke vertelling en de opvallende cast kinderacteurs. In 'Wildflowers' probeert een nieuw meisje, Willow, haar weg te vinden in een speciaal internaat. Hier leert ze in het reine te komen met haar traumatische verleden. Terwijl ze de andere bewoners ontmoet en probeert vrienden te maken, komt ze erachter dat hun duistere verleden hen samenbindt.
Het publiek verkoos 'The Lost Bicycle of Ghent' van masterstudent Cinematografie Lukas Gevaert tot Beste Korte Documentaire in de Vlaamse competitie. De insteek van de film? Al is Gent verkozen tot fietsstad van het jaar, toch raakt er een fundamenteel probleem niet opgelost: het trieste lot van de vele oude, verwaarloosde en in de steek gelaten tweewielers.
De Persprijs in de Vlaamse fictiecompetitie ging naar 'Howling' van alumna Laura Van Haecke. De regisseur heeft de persjury overtuigd door op een erg mature en subtiele wijze in de complexe gevoelswereld van een kind te duiken. 'Howling' vertelt het verhaal van de negenjarige Bo, die samen met haar moeder en haar halfzus Rani verhuist naar het platteland. De nieuwe omgeving van velden en boerderijen is maar saai en de zusjes kijken uit naar het weekend, wanneer hun vaders hen komen ophalen. Bo's vader komt echter niet opdagen.
De winnaars van de Pitch Your Script Award zijn dit jaar twee alumni: Cato Kusters met 'Finns Hiel' en Niels Snoek met 'Lieve Meneer Duif’.
Tot slot wil het RITCS ook alle RITCSers nog eens feliciteren met hun nominaties. 'Old born' van Jordan De Deken en de animatiefilm 'Tot de dood ons scheidt' van Sofie Vermeir schopten het tot de geselecteerde oogst Vlaamse fictiefilms. Ook verschillende alumni veroverden een plekje in de selectie: 'FKTF' van Aline Boyen, 'Grapefruit' van Henry Disotuar, 'White Goldfish' van Raf en Jan Roosens, 'LOS VEO'van José Daniel Granados en de animatiefilm 'Caroussel' van Jasmine Elsen.
Ook in de Documentairecompetitie werden dit jaar belangrijke verhalen verteld door onze alumni. 'Bertha en de Wolfram' van Tijs Torfs, 'Radio Felix' van Lauranne Van den Heede en 'Dear Angels' van Charlotte De Cort en Heleen Declercq vormden een wervelend filmtrio.
Fotoverslag
Foto: Amber De Leener voor Kortfilmfestival Leuven
Foto: Amber De Leener voor Kortfilmfestival Leuven
Foto: Amber De Leener voor Kortfilmfestival Leuven
Foto: Amber De Leener voor Kortfilmfestival Leuven
Foto: Amber De Leener voor Kortfilmfestival Leuven
Foto: Amber De Leener voor Kortfilmfestival Leuven
Foto: Amber De Leener voor Kortfilmfestival Leuven
Foto: Amber De Leener voor Kortfilmfestival Leuven
Foto: Amber De Leener voor Kortfilmfestival Leuven